CONFERINTA “2018 – MOMENT DE RASCRUCE PENTRU INFRASTRUCTURA DIN ROMANIA”
Conferinta “2018 – Moment de rascruce pentru infrastructura din România” organizata In comun de catre Asociatia Româna a Inginerilor Consultanti si Asociatia Româna a Antreprenorilor de Constructii ce a avut loc pe data de 7 iunie la Bucuresti, s-a dorit a fi o trecere in revista a problemelor ce au determinat ca România sa Inregistreze cele mai mici progrese din UE In domeniul infrastructurii de transport.
Totodata, s-a urmarit obtinerea din partea factorilor avizati a unor propuneri de solutii necesar a fi adoptate In vederea redresarii situatiei existente.
Lucrarile Conferintei au fost moderate de domnul Michael Stanciu – Presedinte ARIC si domnul Laurentiu Plosceanu – Presedinte ARACO.
Au fost prezenti la eveniment deputati din cadrul Parlamentului României, Banca Mondiala, BEI, MFE, CNAIR, reprezentanti ai mediului de afaceri din sectorul de constructii, proiectare si consultanta.
Au onorat prin prezenta lor domnul Ulrich Paetzold – Director General FIEC si domnul Jan van der Putten – Secretar General EFCA.
In deschiderea evenimentului domnul Michael Stanciu, Presedinte ARIC, a tinut sa evidentieze ca o problema majora a slabei absorbtii a fondurilor europene destinate proiectelor de inrastructura o constituie slaba pregatire a acestora, precum si lipsa unei strategii a Ministerului Transporturilor privind elaborarea In timp a proiectelor, in ciuda existentei Master Planului de Transport.
In luarile lor de pozitie domnii deputati Catalin Drula, Antonel Tanase si Sorin Bota si-au prezentat punctele de vedere privind cauzele care au determinat progresul lent al lucrarilor de infrastructura de transport din România. A fost evidentiata lipsa capacitatii institutionale a CNAIR Indeosebi In zona planificarii lucrarilor complexe, precum si din zona competentei profesionale a personalului de specialitate din cadrul acestei institutii.
Din luarile de pozitie ale participantilor,
– Domnul Ulrich Paetzold, Director General FIEC: România se confrunta cu absorbtia extrem de redusa a fondurilor europene pentru infrastructura. Nu exista o planificare corespunzatoare a lucrarilor.
– Domnul Jan van der Putten, Secretar General EFCA: Procesul de achizitii publice trebuie sa fie unul transparent. Se impune colaborarea Intre factorii implicati.
– Domnul Laurentiu Plosceanu, Presedinte ARACO, s-a referit la rolul antreprenorilor generali In implementarea proiectelor de infrastructura.
– Domnul Valentin Stoica, Vicepresedinte ARACO, s-a referit la atributiile si structura organizatorica a CNAIR din multipla postura a acesteia de proiectant – beneficiar – consultant – antreprenor.
– Doamna Diana Antofie, Vicepresedinte ARIC si domnul Alexis Gressier, Consultant BEI, au dezvoltat ca tema modelele de contracte nationale aprobate prin HG 1/2018.
– Domnul Dinu Popescu, Secretar General ARIC, a pus In evidenta rolul consultantului In implementarea proiectelor de infrastructura.
– Domnul Gheorghe Udriste, Presedinte CA METROUL SA, a tratat problema dezvoltarii proiectelor de infrastructura majora.
– Doamna Nadia Badea, Banca Mondiala: Proiectele strabat proceduri greoaie, sunt insuficient pregatite. Nu exista o continuitate la nivelul conducerii Ministerului Transporturilor.
Ca solutii propuse de intervenienti se remarca cea referitoare la externaizarea activitatilor CNAIR catre firmele private care sa gestioneze realizarea marilor proiecte de infrastructura, precum si externalizarea pregatirii proiectelor catre institutiile financiare internationale dupa modeul autostrazii Comarnic – Brasov, de a carui pregatire se ocupa Banca Mondiala.
O tema de interes a constituit-o si aceea a PPP. In interventiile lor pe marginea materialului prezentat de domnul Lucas Panos, Director Proiect – VINCI CONCESSIONS S.A.S., domnii deputatii Catalin Drula si Sorin Bota au fost de acord ca nu orice proiect de infrastructura poate fi realizat In PPP, dar ca si In aceste conditii se impune profesionalizarea si o pregatire temeinica a proiectului.
Domnul Ulrich Paetzold, Director General FIEC, afirma ca PPP poate da rezultate bune In conditiile unui proiect bine elaborat.