SCRISOAREA ASOCIATIEI UCRAINENE ICEG CATRE ARIC

Ca urmare a intalnirii online din data de 19 mai a.c., intre reprezentantii ARIC si cei ai ICEG – Asociatia Inginerilor din Ucraina, presedintele ARIC, dl. Presedinte Dinu Popescu a primit o scrisoare din partea ICEG care sintetizeza nevoile pe care le au in Ucraina ca urmare a agresiunii armate ruse si sprijinul pe care il solicita de la specialistii romani.

Stimate domnule Popescu,

Uniunea Publica „Interstate Consultants Engineers Guild” (ICEG) doreste sa va exprime  multumiri pentru sustinerea initiativelor de consolidare a cooperarii, tinand cont de complexele sarcini si provocari cu care se confrunta tara noastra in timpul agresiunii armate rusesti.

ICEG, ca asociatie profesionala independenta care cuprinde peste 50 de entitati juridice care ofera servicii de inginerie si consultanta in constructii (printre acestea peste 10 companii straine), si peste 1.000 de ingineri independenti (consultanti), lucreaza pentru dezvoltarea industriei constructiilor bazata pe cele mai bune practici europene.

Impreuna cu membrii nostri – organizatii de auto-reglementare ale inginerilor proiectanti, experti verificatori de proiect si ingineri de supervizare tehnica, carora le este delegata autoritatea de a reglementa piata, ICEG este cea mai mare asociatie de inginerie din Ucraina. Specialistii nostri sunt implicati in domeniul stiintific, consiliile tehnice si publice si grupurile de lucru ale comitetului relevant al Radei Supreme din Ucraina, Ministerul Dezvoltarii Comunitatilor si Teritoriilor din Ucraina (Minregiunea), Agentia Rutiera a Ucrainei (Ukravtodor), Organismul National de Standardizare si alte autoritati. Ei sunt asistenti si consultanti ai deputatilor poporului din Ucraina pe baza de voluntariat. Cooperam pentru multe proiecte europene în Ucraina. In aproape toate proiectele majore de constructii, proiectarea, verificarea proiectelor si supervizarea tehnica sunt efectuate de membrii nostri.

ICEG este membru al Federatiei Europene a Asociatiilor de Consultanta in Inginerie (EFCA); reprezinta interesele membrilor sai in organismele si agentiile guvernamentale nationale si internationale, promoveaza schimbari si initiative legislative, ofera o gama larga de programe educationale, evenimente si publicatii, stabileste activ parteneriate cu Asociatiile Nationale de consultanta, ingineri si companii de inginerie de top din intreaga lume.

De la agresiunea armata rusa, ICEG s-a implicat activ in rezolvarea sarcinilor prioritare legate, in primul rand, de refacerea infrastructurii si a spatiilor locative deteriorate si distruse. Nivelul si specificul pierderilor necesita studierea experientei internationale in efectuarea de studii (inspectie) de cladiri si structuri avariate de dezastre scara larga, precum si dezvoltarea de noi abordari in implementarea unor astfel de studii pentru operarea de urgenta a utilitatilor de sustinere a vietii in regiuni care au suferit pierderi, si chiar in zonele aflate sub atac.

In primul rand, suntem interesati sa aflam mai multe despre experienta Romaniei in metodologia de inspectare a structurilor avariate de razboi/dezastre naturale/explozii si despre abordarea decizionala privind fezabilitatea reconstructiei structurilor distruse (eventual materiale disponibile, reglementari, coduri si standarde de constructie, metode si ghiduri aprobate dezvoltate pe baza lor). Pe baza analizei si generalizarii unei astfel de experiente internationale, dezvoltam propuneri de imbunatatire a legislatiei ucrainene si metode de studiu pentru autoritatile cu care cooperam constant.

Decizia privind caracterul rezonabil al reconstructiei stucturilor dupa terminarea ostilitatilor va fi urmatorul pas.

De asemenea, cautam inca de la inceputul razboiului schimb de experienta pentru imbunatatirea abilitatilor expertilor care efectueaza studii de cladiri si structuri distruse sau deteriorate. Consultari/intalniri online pe baza de voluntariat cu specialisti internationali cu experienta ar fi eficiente pentru cele mai complexe situri afectate. De asemenea, am fi sincer recunoscatori pentru punerea in contact cu specialisti care au experienta in inspectarea cladirilor si structurilor deteriorate, de exemplu, de dezastre naturale sau specialisti cu experienta in strainatate în conditii similare (Siria, fosta Iugoslavie etc.) care ar putea participa la intalniri cu experti ucraineni.

Orice asistenta metodologica, sprijijn informational si organizatoric pe probleme legate de activitatile de inginerie si consultanta in contextul agresiunii armatei ruse din Ucraina va fi de nepretuit pentru ICEG si pentru fiecare dintre membrii nostri.

In acelasi timp, dupa incheierea ostilitatilor, va fi foarte importanta coordonarea eforturilor comune de reconstructie a Ucrainei, inclusiv implicarea companiilor straine in proiecte cu firme locale. In acest scop trebuie remarcat faptul ca intrarea pe piata ucraineana a companiilor straine necesita unele masuri pregatitoare: este necesar sa se determine formele de organizare a unor astfel de companii în Ucraina (reprezentanta, filiala, consortiu), familiarizarea cu caracteristicile achizitiilor publice, legislatia economica si urbanistica, cautarea de parteneri si personal local. La randul sau, ICEG este gata sa ofere sprijin organizational proceselor pregatitoare pentru legitimarea activitatilor unor astfel de companii în Ucraina si sa ofere sfaturi privind alegerea celui mai potrivit format.

Cu stima,

Dr. Prof. Oleksandr Nepomnyashchyy

Presedinte IGEC”i

In masura in care va puteti aduce contributia profesionala pentru a sprijini colegii nostri ucraineni in sensul celor expuse in scrisoarea de mai sus, va rugam să contactați secretariatul ARIC.