BAROMETRUL EFCA TOAMNA 2022

Semne că piețele europene de consultanță în inginerie ar putea începe să se răcească

Cel mai recent Barometru al Industriei de la Federația Europeană a Asociațiilor de Consultanță în Inginerie (EFCA) arată că ultimele 6 luni au fost foarte ocupate pentru industria de consultanță și inginerie din Europa. Registrele de comenzi arată în continuare foarte bine, dar indicele ocupării forței de muncă este acum în scădere. Cele mai mari provocări actuale pentru industria de consultanță și inginerie din Europa sunt deficitul de personal, onorariile mici și creșterile salariale. Cu toate acestea, impactul războiului din Ucraina, criza energetică, creșterea inflației și creșterea ratelor dobânzilor sunt factori care contribuie la creșterea incertitudinii cu privire la evoluțiile pieței în viitor.

Henrik, Garver, CEO al Asociației daneze a inginerilor consultanți și președinte al Comitetului pentru mediu economic al EFCA, a comentat lansarea celui mai recent Barometru al industriei EFCA, care arată tendințele și așteptările bianuale în rândul inginerilor consultanți europeni.
“Indicele pieței EFCA, care arată evoluția generală a piețelor europene, s-a îmbunătățit semnificativ față de primăvara anului 2022 și se află la cel mai ridicat nivel înregistrat de la începutul anului 2018. Indicele ocupării forței de muncă a atins un vârf în primăvara anului 2022 și acum a scăzut din nou la niveluri mai normale și este de așteptat să scadă ușor în următoarele 6 luni”, spune dl Garver.

Evoluția indicelui EFCA al ocupării forței de muncă se corelează cu previziunile de toamnă realizate de Comisia Europeană pe piețele forței de muncă. Creșterea ocupării forței de muncă este prognozată la 1,7 % în UE în acest an, înainte de a se situa într-un impas în 2023 și de a crește moderat până la 0,4 % în 2024.

Dl Garver a adăugat: “Deși deficitul de personal rămâne cea mai importantă preocupare, există mai puține preocupări cu privire la întârzierea efectuării plăților, onorariile scăzute și accesul la finanțare, precum și preocupările sporite cu privire la creșterile salariale. Demn de remarcat este faptul că incertitudinea politică a devenit o provocare de top cinci pentru industria de consultanță și inginerie.

Profitabilitatea a scăzut semnificativ de la un nivel ridicat de 7,1% în 2020 la 4,9% în 2021 – ceea ce reprezintă un nivel destul de similar cu cel din 2018-2019.  Cu toate acestea, 4,9% este al doilea cel mai slab nivel de la începutul măsurătorilor uniforme EFCA în 2013. “

Având în vedere dependența UE de combustibilii fosili importați și șocul actual al prețurilor energiei, EFCA pledează ferm pentru stimulentele și investițiile de reglementare adecvate pentru atenuarea impactului negativ al schimbărilor climatice, creșterea eficienței energetice și accelerarea producției de energii regenerabile. Industria consultanței în domeniul ingineriei are un rol major în îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale Europei în materie de schimbări climatice.”

EFCA_pdf